nadine-bertine-ghana.reismee.nl

9 mei Laatste dag met de lieve kinderen

0m 07.15 gaat de wekker! Tijd om eruit te gaan. Omdat het onze laatste dag met de kinderen is, willen we deze dan ook goed benutten. Na ons aangekleed te hebben bereidden we het ontbijt voor die we met de kinderen houden. Wij zorgen voor brood met jam en chocopasta. Georgina bereid de pap voor. Ieder krijgt een bord pap en 2 broodjes. De kinderen genieten van het speciale ontbijt, en wij genieten mee.
Vandaag is het alleen niet zoals alle andere dagen. We genieten zeker, maar ons aanstaande vertrek doet wat met ons. Ook zien we dit bij de kinderen. Ondanks alles gaan we er een leuke dag van maken.
Na het ontbijt stappen Solo en wij op de fiets om richting het grote stuk grond te gaan waar in de toekomst( 2014) de Senior High gebouwd gaat worden. De stichting kinderhulp Ghana heeft 9 hectare grond gekregen van de kerk in Nsoatre. Dit is echt fantastisch. Op dit stuk grond willen ze bamboe gaan verbouwen. In juni beginnen ze met het beplanten van de grond. Het duurt ongeveer 3 jaar voordat de bamboe goed is voor de verkoop. Het is de bedoeling dat de leerlingen van de Senior High hier een soort van agrarische opleiding krijgen.
Als we weer terug zijn is het tijd voor de grote schoonmaak van het gastenverblijf. Juliet; de schat komt ons hierbij helpen. Het is een groot huis, dus zijn we blij met de hulp die we krijgen. Als het eerste deel van de vloer gedweild is, is het tijd voor de lunch met de kinderen. Dat is mooi, want dan kan het gelijk goed drogen.
Bruine rijst met bonen, en een saus van tomaten, makreel, ui en rode peper. Heerlijk! Dat heerlijke eten wat Juliet maakt, moeten we helaas ook missen. Gelukkig hebben we goed de kunst afgekeken, dus kunnen wij thuis ook een poging wagen.
Na de lunch gaan wij weer verder met het schoonmaken van ons huis. Net als we beginnen met het voorbereiden van het avondeten komt de man van Juliet naar ons toe. Hij wil graag met ons bidden voordat wij vertrekken. Eerst leest hij een stukje uit de bijbel, hij benadrukt het stukje over de bewaring die we de afgelopen tijd hebben gehad. We zijn niet ziek geweest en er zijn geen erge dingen gebeurd. Daar mogen we inderdaad wel bij stilstaan. Gods bewaring die we de afgelopen 3 maanden hebben gehad. Nadat hij gebeden heeft nemen we afscheid van hem. We houden contact via de mail.
Na onze laatste groenten te hebben verwerkt in een roerbak met ei, eten we een heerlijk omelet op een broodje.
Dan is het tijd voor de avondsluiting, vanavond wel een hele speciale want het is de laatste. Het besef moet nog komen. Vanavond hebben we voor de kinderen een chocolade biscuit reep en een ijsje. Ook krijgen ze allemaal een persoonlijke kaart. Juliet was speciaal voor de laatste avondsluiting gekomen. Dan geven we Solo en Seth de bedankjes. Voor beide hebben we een usb stick met een heleboel foto’s tijdens ons verblijf, van de kinderen, de activiteiten en nog veel meer. Ook staat er een persoonlijke brief op. Dan komt Solo met een hele leuke verrassing. Wij krijgen namelijk een polo shirt met het logo van heart for children foundation. Hier zijn wij ontzettend blij mee. Dit is een mooi aandenken aan ons bijzondere verblijf. Dan trakteert Solo ook nog op heerlijke watermeloen. Smullen. Als laatste maken wij nog een foto met iedereen, dat wil zeggen, de kinderen, Seth, Solo, Juliet, Georgina en ons. Gauw is er iemand geregeld om deze foto te maken.
Als we dan lekker met de kinderen aan het zingen zijn zien we opeens vanuit het donker 2 schimmen van personen aan komen lopen. Als we zien wie het zijn, zijn wij erg verrast. Het zijn namelijk; Regina met Christian en Clement die als verrassing nog kwamen om ons gedag te zeggen. Ze komen gezellig mee naar ons huis, waar we ze alleen een zakje water en een biscuitje konden aanbieden. Regina en Solo lieten ons het album van hun trouwdag 3 jaar geleden zien. Super leuk. Dan nemen we afscheid van Regina, Christian en Clement. We drinken in stilte nog een glas water en maken ons met een verdrietig gevoel klaar voor de nacht. We zetten de wekker voor morgen om 06.00. We gaan maar een poging doen om te slapen. Welterusten!